Overview

Europe's Hydrogen Hub.

Rotterdam gelooft in waterstof.
The future is now.

Waterstof gaat een essentiële rol spelen in onze strijd tegen klimaatverandering. Waterstof is een koolstofarme brandstof en grondstof – essentieel in de transitie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen uit aardolie, zoals diesel en aardgas. Gedurende de lange maritieme en industriële geschiedenis van Rotterdam is de stad altijd een voorloper geweest op het gebied van innovatie.

Dit geldt ook voor waterstof. Rotterdam heeft al grote stappen gezet om de productie, import, doorvoer en het gebruik van waterstof samen te brengen. En de plannen voor de toekomst zijn zelfs nog uitgebreider, waarmee de structurele en logistieke infrastructuur wordt aangelegd voor een echt toekomstbestendige energievoorziening.

Maritiem en industrie slaan de handen ineen om het netwerk, de ruimte, de expertise en de drive te bieden die nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Rotterdam Hydrogen Hub - Rotterdam Maritime Capital of Europe

Rotterdam - een uniek industrieel havengebied

Rotterdam is meer dan alleen de grootste haven van Europa. Het heeft een enorm industrieel netwerk en de bijbehorende infrastructuur. Er zijn (petro-)chemische terminals en raffinaderijen, deep-sea terminals, offshore windverbindingen en een energievoorzieningsinfrastructuur die heel Noordwest-Europa bedient.

Rotterdam is al decennialang een vertrouwde hub voor fossiele brandstof – alles is nu gereed om de overgang naar waterstof te maken.

In het unieke industriële havengebied kan waterstof volledig tot zijn recht komen. Bovendien zijn er vele mogelijke launching customers aanwezig.

En het belangrijkste: de eerste stappen zijn al gezet. Rotterdam heeft al vele jaren ervaring met de productie, logistiek en het gebruik van grijze waterstof. Deze bestaande expertise zal bijdragen aan een soepele uitrol van de waterstofeconomie en zal de risico's verkleinen.

Credit: Ossip van Duivenbode

Een gevestigd netwerk en innovatief ecosysteem

Rotterdam is altijd een businesshub geweest. Het enorme scala aan sectoren en bedrijven maakt samenwerking op alle gebieden mogelijk.

Rotterdam, de maritieme hoofdstad van Europa, heeft in een straal van 30 kilometer alles wat u nodig heeft. Zoals te verwachten zijn hier traditionele maritieme bedrijven zoals rederijen, scheepsbouwers, maakbedrijven en expediteurs gevestigd. Maar u vindt hier ook alle ondersteunende diensten zoals banken, financiers, advocaten en administratiekantoren. Daarbij komt ook nog dat de samenwerking tussen de publieke en private sector in Rotterdam uniek is.

Rotterdam mag dan wel al lang zo'n uitgebreid netwerk hebben, dat betekent niet dat het is vastgeroest.

In tegendeel: Rotterdam blijft altijd in beweging. Er wordt constant gezocht naar nieuwe mogelijkheden.

Daarom zijn in Rotterdam vele opleidingsinstituten en onderzoeksinstellingen gevestigd, evenals honderden startups en pilotprojecten. In de loop van de tijd is hierdoor een geïntegreerd ecosysteem ontstaan waar innovatie op de voorgrond staat.

Credit: Guido Pijper

Een excellente logistieke hub en gateway to Europe

Rotterdam gaat voor een duurzame toekomst. In deze toekomst zal waterstof een sleutelrol vervullen. Waterstof kan in allerlei sectoren worden ingezet: in de verwerkende industrie voor het produceren van intense warmte; als grondstof voor de chemische industrie; en als brandstof voor zwaar transport zoals vrachtwagens, vliegtuigen en binnenvaartschepen.

Voor al deze processen is een uiterst efficiënte logistiek nodig. En dat is een van de sterkste punten van Rotterdam. Het zit in ons bloed.

Of het nu gaat om de binnenvaart verder Europa in, overslag naar kleinere schepen voor transport naar kleinere Europese havens of om pijpleidingen voor brand- en grondstoffen, Rotterdam is de ‘Hydrogen Gateway to Europe’.

Lieuwe Brouwer

Lieuwe Brouwer

Adviseur energietransitie haven
Gemeente Rotterdam

+31(0)614644161
Claudia Stolk

Claudia Stolk

Businessmanager Energy
Rotterdam Partners

+31 10 790 01 40