Overview

Offshore

Bakermat voor high-tech en innovatieve Offshore ontwikkelingen

Denk je aan Nederland, dan denk je aan water. En aan de reputatie tot ver buiten de landsgrenzen als het gaat om de combinatie met techniek.

Niet gek dat de regio Rotterdam een ware offshore hub is. Hier is de haven, de Noordzee, de kennis, de innovaties, de infrastructuur, de dienstverlening, de bedrijven. Én ruimte om te experimenteren en te groeien.

 

Naar een nieuwe economie

Zoals we boorplatforms bouwen en kabels in de bodem van de oceaan leggen, maken we nu ook windparken op zee. Hier en in het buitenland want de Rotterdamse offshore business is een gewild exportproduct. Een industrie waarin we volop innoveren en waarmee we tot de top van de wereld behoren.

Sterk in baggeren, decommissioning van platforms, het bouwen van drijvende constructies zoals FPSO’s, het aanleggen van offshore infrastructuren of faciliteren van grote offshore operaties op zee. De kennis die we decennialang hebben opgebouwd uit de winning van olie en gas op zee én de oude infrastructuur die daarbij hoort, komen nu ook goed van pas om de ommezwaai te maken naar een nieuwe economie met groene energie.

Direct aan de slag

Rotterdam heeft alles in zich om zich verder te ontwikkelen als dé offshore hub van de wereld. De hele keten van grote offshorebedrijven als Van Oord en Boskalis, toeleveranciers als SIF, een compleet en kundig MKB, start ups in de maritieme sector tot alle zakelijke dienstverleners is hier aanwezig.

We zijn net zo sterk in design en engineering als in onderzoek of inspecties. De tweede Maasvlakte is een ideale test- en demolocatie, met ruimte om te groeien. De Noordzee zelf is de plek om innovaties direct in de praktijk te brengen in een regio die zich ontwikkelt als Offshore Valley.

Offshore Valley

Rotterdam is de bakermat van maritieme bedrijven die bezig zijn met high tech- en innovatieve offshore ontwikkelingen. Ingenieurs en bedrijven in de maritieme maakindustrie geven hier dagelijks invulling aan. Met innovaties die het vliegwiel zijn voor de energietransitie. En kennis en know-how van decennia terug die nu wordt aangewend om nieuwe, schonere, markten aan te boren.

Deze regio is een van de meest complete maritieme, innovatieve offshore hotspots van de wereld, met namen als Jumbo, Damen, Huisman, Mammoet, RH Marine, SBM Offshore, HSM, Gusto en Wärtsilä. Neemt niet weg dat nog genoeg hectare bedrijventerrein wacht op toeleveranciers voor de offshore industrie die kennis, ideeën en een netwerk in huis hebben en niet schromen dat te delen. Alles om de offshore hub van de wereld te blijven.

Jorn Douwstra

Jorn Douwstra

Manager International Trade & Investment
Rotterdam Partners

+31 (0)10 790 01 40