Alphenaar - ZES - Rotterdam Maritime Capital of Europe Credit: Zero Emission Services

Ebusco, pionier en koploper in de ontwikkeling van elektrische bussen en laadsystemen, heeft 40% van het aandelenkapitaal overgenomen van Zero Emission Services B.V. (ZES). Ebusco heeft het belang overgenomen van ENGIE, een van de oprichters van ZES. ZES en Ebusco delen hun ambities wat betreft emissievrij vervoer. Aangezien de oplossingen sterk complementair zijn, kunnen Ebusco en ZES samen hun gezamenlijke impact in de maritieme sector aanzienlijk vergroten.

Lees meer over het innovatieve ecosysteem van Rotterdam.

Wederzijdse voordelen

Het verwerven van een belang in ZES past perfect in Ebusco’s strategie en missie om bij te dragen aan een betere leefomgeving door veilige, duurzame, emissievrije en betaalbare transport ecosystemen mogelijk te maken. Ebusco’s participatie in ZES markeert het begin van een samenwerking waarbij ZES kan profiteren van Ebusco’s ervaring met heavy-duty batterijen en batterijmanagementsystemen. Als onderdeel van haar Energy Storage Systems (ESS) producten heeft Ebusco de laatste jaren Mobile Energy Containers (MEC’s) ontwikkeld. Deze oplossingen kunnen perfect worden geïntegreerd in het ZES-concept. De ervaring van ZES in de binnenvaartmarkt en de ervaring van Ebusco in de elektrificatie van de busmarkt kunnen hun gezamenlijke impact in de maritieme sector vergroten.

Lees meer over de energietransitie in de Rotterdamse regio.

Bovendien heeft Ebusco uitgebreide ervaring met het monitoren van haar volledige busvloot en haar laadinfrastructuur via zijn speciale softwareplatform Ebusco Live. Dit real-time vlootbeheersysteem en de opgedane kennis en ervaring kunnen worden gebruikt om het ZES-aanbod en de efficiëntie van haar oplossingen verder te ontwikkelen.

Aantrekkelijke markt

De binnenscheepvaart van vandaag vertoont veel gelijkenissen met de busindustrie tien jaar geleden. Toen was Ebusco een pionier in de ontwikkeling van elektrische bussen en de bijbehorende EV-infrastructuur. Het algemene landschap en de acceptatie van elektrisch vervoer zijn nu echter veel verder gevorderd, zodat de overgang binnen de binnenvaart waarschijnlijk sneller zal verlopen.

“We zijn enthousiast over deze transactie, een belangrijke stap voor Ebusco in deze zeer veelbelovende sector”
Peter Bijvelds

Peter Bijvelds, CEO van Ebusco licht toe: “We zijn enthousiast over deze transactie, een belangrijke stap voor Ebusco in deze zeer veelbelovende sector. Wij zijn ervan overtuigd dat Ebusco’s participatie in ZES kan zorgen voor een versnelde groei in de adoptie van elektrische binnenvaart. Samen kunnen we het voortouw nemen in deze vrijwel onontgonnen markt. We kijken uit naar de samenwerking met de andere aandeelhouders en het ZES-team om van schone, emissievrije binnenvaart de nieuwe standaard te maken.”

Wisseling directie

Met het aan boord komen van Ebusco als aandeelhouder zal er ook een wisseling in de directie plaats vinden. Bart Hoevenaars, nu nog Business Development Manager Energy bij Ebusco, zal per 1 april 2022 de rol van CEO overnemen van Willem Dedden. Bart Hoevenaars heeft ruime ervaring binnen de energiesector en is daarmee uitstekend gekwalificeerd om ZES door haar volgende fase heen te leiden.

Bron: Zero Emission Services